Adventní koncert s Prague cello quartet

Kdo jste si udělali v sobotu 30. listopadu 2013 v podvečer před první nedělí adventní čas a navštívili jste adventní koncert Nadace pro radost, udělali jste dobře. Byl to jeden z nejzdařilejších koncertů, podle ohlasů účastníků dokonce nejlepší adventní koncert v historii nadace.

Koncert zahájila osmiletá Terezka Kokešová skladbou Labuť od Camille Saint-Saens. Posluchače mile překvapila svojí vyspělou a procítěnou hrou na housle. Předseda správní rady nadace P. František Vavruša pak ve své úvodní řeči Terezku pochválil za její výkon, při kterém jsme labuť přímo viděli. Následovalo poděkování dárcům za jejich podporu výstavby kostela Seslání Ducha Svatého a krátké zhodnocení činnosti Nadace pro radost s výhledem pro nejbližší roky.

Vystoupení Prague cello quartet pak předčilo naše očekávání. Bravurní hudební výkon čtyř mladých mistrů violoncellistů, skladeb všech žánrů, vtipné komentáře a scénky, při kterých se člověku tajil dech nad uměním nemožného. Téměř artistický výkon při hře čtyř osob na jedno violoncello svědčil o tom, jak vynikajícím způsobem mají interpreti zvládnutou techniku hry, když mohou s lehkostí improvizovat a přidávat komické prvky, aniž by utrpěla kvalita hry. Repertoár byl sestavený tak, že si přišli na své skutečně všichni posluchači napříč generacemi. Vážnou hudbu např. Bjorka, Čajkovského a Dvořáka vystřídaly po přestávce skladby ze známých filmů, např. Piráti z Karibiku od Klause Badelta, Forest Gump od Alana Silvestri nebo Misie od Ennia Morricone. Skladba Sněhurka a sedm trpaslíků obveselila dětské posluchače, když se muzikanti rázem proměnili ve čtyři trpaslíky s apartními červenými čepičkami. Následovala Metalica – Nothing Else Matters a Čardáš od Vittoria Monti se zmiňovanou vtipnou scénkou. Posluchači aplaudovali vestoje a koncert dál gradoval. Skladba Falling Slowly od Glena Hansarda a Markéty Irglové v podání PCQ byla zdařilejší než originál. Děkujeme umělcům, kteří dokázali nadchnout posluchače skvělým hudebním zážitkem a vytvořili nepopsatelnou atmosféru v tělocvičně Saleska. Děkujeme, že koncert pojali jako benefiční a přispěli tak na stavbu nového kostela v Brně-Líšni.

Děkujeme také všem, kteří jste pomohli s organizací koncertu, připravovali jste prostor tělocvičny a chystali občerstvení pro všechny účastníky koncertu v klubu VeSPOD. Děkujeme za službu v šatně. Děkujeme skautům, skautkám a maminkám ze Saleska za zdařilé výrobky, jejichž koupí návštěvníci rovněž přispěli na nový kostel. Děkujeme také všem, kteří jste věnovali dar do pokladny ve vstupu. Na nový kostel po koncertě přibyla částka 28 660 Kč (20 018 Kč z dobrovolného vstupného a 8 642 Kč dar od skautů a skautek).

Koncert se konal za finanční podpory statutárního města Brna a městské části Brno-Líšeň. Děkujeme také všem sponzorům koncertu: Raiffeisenbank a.s. a Ing. Ivanu Slavíčkovi z firmy AMCOBEX Information Technologies s.r.o.