Adventní koncert Barokní housle Pavla Šporcla s komorním smyčcovým orchestrem Musici Moraviae

Adventní koncert 2011 V sobotu 10. prosince 2011 byl krásný slunečný den. Jakoby slunce ozařovalo také přípravy celého koncertu a pomohlo udržet radostnou atmosféru v těšení se na hudební zážitek večera. V 17 hod. byla tělocvična Salesiánského střediska mládeže zcela zaplněna posluchači, kterých přišlo téměř sedm set. Je nám líto, že pro velký zájem někteří museli stát.

Adventní koncert 2011 Při úvodním slovu předsedy správní rady Nadace pro radost, líšeňského faráře P. Mgr. Františka Vavruši, zapálili dvě děti svíce na adventním věnci. A již přišlo na podium všech 14 účinkujících – vynikajících muzikantů. Houslový virtuos Pavel Šporcl celý koncert také provázel mluveným slovem. Jeho lidskost a smysl pro humor si posluchače hned získaly, takže atmosféra v hale byla zářivá jako celý den. Rovněž obdivuhodná byla jeho tolerance k hluku v sále, neboť na koncert přišlo také mnoho mladých rodin s malými dětmi. Pavel má doma malé děti a nemá prý problém s jejich rušením; je zvyklý. Pro pořadatele nebylo jednoduché ve zcela zaplněné tělocvičně udržet potřebný klid.

Adventní koncert 2011 Zazněly skladby A. Vivaldiho Concerto grosso d moll op. 3. Následoval koncert pro housle, smyčcový orchestr a Continuo E dur od J.S. Bacha. Čtyřmi koncerty pro housle a smyčcový orchestr od A. Vivaldiho – Čtvero ročních období – koncert vyvrcholil. Koncert se mimořádně vydařil, také pan profesor Jiří Besperát, díky němuž jsme u nás v Líšni mohli přivítat houslového virtuoza Pavla Šporcla, uvedl, že se mu v Líšni výborně hrálo. Skauti a skautky pak předali před rozjásaným publikem účinkujícím květiny. Nebyla to jejich jediná úloha. Následoval prodej vlastních výrobků, za který skauti utržili 8 400 Kč a tuto částku věnovali nadaci na splátku za stavbu Saleska – projekt SALVE. Děkujeme.

Adventní koncert 2011 Děkujeme všem, kteří přispěli do sbírky na splátku SALVE. Děkujeme sponzorům koncertu: statutárnímu městu Brnu, Ing. Ivanu Slavíčkovi z firmy AMCOBEX a Raiffeisenbank a.s. Děkujeme všem dobrovolníkům, kteří pomohli s nachystáním a uklizením prostoru a připravili vynikající občerstvení pro účinkující a sponzory koncertu.

Na závěr je třeba říci, že velkým přínosem koncertu byla hojná účast mladých posluchačů, kteří běžně na koncerty vážné hudby nechodí. To, že byli nadšeni a obohaceni královskou hudbou mistrovských houslí, je vynikající počin a snad i správné nasměrování směrem k hudební kvalitě.

<<< Zpět | Prohlédnout fotografie >>>